Thursday, April 12, 2012

Pasang 2, 3 - Hebatkah Anda?

A couple of days back I read a friend's status update on FB. It was commending another friend for 'memasang 3' as opposed to 'memasang 2'  which was the number he was at last year and saying how 'hebat' this guy was. I was disturbed, and NO, not by the fact that this friend was practising polygamy, but because of the fact that the friend practising polygamy was assumed as a 'great' man and/or 'hebat'.

Obviously, they do not understand the true meaning of what 'polygamy' is and what it entails.

I come from a family that have practised polygamy. And with that, I have seen the 'good' and the 'bad' that polygamy entails. I have seen polygamy work, and work really well. The husband is firm, tells the 1st wife openly he will marry another, discusses it with the 1st wife's family, has principles and treats the wives equally as could possibly be done by him. Most importantly, the husband is the boss and does not cave to unreasonable demands of any of his wives. 

But I have also seen instances where families are destroyed and the suffering by wife and/or wives at the hand of the husband. Why? Because the husband has NO balls. He runs off and marries the other in secret, Thailand and does not have the balls to tell his first wife. In that, he has already failed to be fair to his first wife. And then after marrying his second wife, he goes back to his first wife and then starts the charade so as to disguise the existence of the 2nd wife. In doing that, he neglects his 2nd wife as he cannot visit her as often and can only meet her in secret. In this, he again fails to be fair, but now to his 2nd wife. And dari situ bermulalah perebutan dan tingkah laku isteri to win the husband's heart, with one and at one time both the wives resorting to black magic to make the husband love them more than the other. In this, the husband has failed both wives again by (i) making them feel that one is more loved than the other; and (ii) not being able to control his wives until the wives resorted to something 'haram' like this.

I just shake my head. Inikah lelaki-lelaki berpoligami di luar sana yang hebat yang dimaksudkan di dalam status FB itu?

I read this wonderful article which can be found at :- http://sayangislam.com/2010/02/02/tiada-payung-emas-untuk-wanita-bermadu/. I have taken the liberty of reproducing it below:-

"Di bawah  ini luahan seorang isteri yang suaminya bernikah lagi secara sorok-sorok.  Nikah pun boleh main ‘nyorok-nyorok’ juga.  Aduh… di mana kejantanan seorang lelaki jika dengan seorang isteri pun takut.  Namun itulah yang banyak berlaku dalam masyarakat hari ini.  Akibatnya poligami dipandang serong kerana perlaksanaannya yang agak menyerong.
Objektif poligami sebagai salah satu mekanisme mengatasi masalah sosial juga tidak dapat dimanfaatkan sepenuhnya.
“Bukan takut, tapi mahu jaga hati isteri…”
Mungkin ini alasan popular untuk menjustifikasi satu tindakan yang tidak begitu ‘gentleman’.
Oleh kerana sikap tidak ‘gentleman’ ini, seorang isteri kedua menuntut fasakh dari suaminya. 
Apabila seorang suami mahu ‘main sorok-sorok’ berterusan, implikasinya ialah isteri kedua tidak mendapat giliran yang adil.  Bukan itu sahaja, si suami juga cuai dalam memberi nafkah. 
“Sabarlah sayang… Abang tunggu masa yang sesuai untuk beritahu kakak”.
“Abang janji dalam tempoh 3 bulan untuk beritahu ‘kakak’.  Sekarang sudah 12 bulan, Abang masih takut berterus terang.  Kalau begitu, biar saya beritahu sendiri bahawa saya juga isteri kepada Abang”.
“Sayang, janganlah begitu.  Abang bimbang ‘kakak’ mengambil tindakan yang bukan-bukan nanti…”.
Pelbagai alasan diberi si suami.  Akhirnya isteri kedua menuntut fasakh.  
Bila begini akhir sebuah perkahwinan, maka poligami tidak menjadi usaha menyelamatkan golongan armalah, sebaliknya menambahkan lagi status janda di kalangan wanita.
Jika tidak dapat berlaku adil, maka bernikahlah seorang sahaja.  Itulah pesanan Allah sejak awal-awal lagi.  
Jika takut dilambung ombak, usah berumah di tepi pantai.
Sudahkah Allah dibawa berbincang sebelum bernikah lagi?  Jika mahu tahu kemampuan berlaku adil atau tidak, tanya Allah dulu melalui istikharah dan berbincang dengan mereka yang arif.
Poligami adalah medan untuk memimpin dengan adil antara isteri-isteri.  Jika berlaku aniaya kepada mana-mana isteri, maka isteri berhak keluar dari wilayah yang zalim tersebut.  Carilah keadilan dari Yang Maha Adil yakni Allah.  Wakil Allah di muka bumi ialah qadhi dan hakim yang menunaikan amanah.
Usah biarkan diri dianiayai kerana Allah jadikan kita sebagai insan merdeka dan mengharamkan kezaliman sesama kita. 
Jika kita sendiri pernah menganiaya, maka anggaplah ia sebagai kaffarah dosa.  Salah satu bentuk isteri menganiaya suami ialah menolak ajakan suami melakukan hubungan intim atau tidak berhias di hadapan suami. 
Nabi s.a.w berpesan agar mewar-warkan perkahwinan. 
Anas r.a. melaporkan:  Tatkala Rasulullah s.a.w melihat tanda inai pada Abdul Rahman bin ‘Auf, beliau bertanya, “Apa ini?”
Abdul Rahman menjawab,”Saya telah menikahi seorang wanita dengan mas kahwin emas seberat biji kurma.  Maka Rasulullah s.a.w mendoakan Abdul Rahman,
  “Moga-moga Allah memberkati kamu!  Adakanlah walimah walau dengan seekor kambing”.
Bab menambah isteri, cepat sahaja si suami menjawab, “Ini hukum Allah.  Ini sunnah …” dan bla..bla.. berbuih mulut ingat syariat dan ingat Nabi s.a.w.  Kenapa masa mahu bernikah lagi, tidak war-warkan pada isteri dan ahli keluarga yang lain. 
Rasulullah mengamalkan perbincangan dengan isteri-isteri, kenapa sunnah berbincang dengan isteri ini tidak dituruti?
Jika benar mahu ikut sunnah Nabi, ikut semua; menundukkan pandangan, tidak ber’sms’ dengan wanita ajnabi tanpa urusan mustahak, tidak ber’couple’, membantu isteri di rumah, mendidik isteri dengan kelembutan dan ketegasan, bermesra dengan anak-anak, solat jemaah di masjid, solat tahajjud, berjuang di jalan Allah, menegakkan politik Islam, melaksana undang-undang Islam dan banyak lagi.
Kenapa memilih-milih dalam menurut sunnah Nabi s.a.w?
Seseorang yang baik niatnya dan betul caranya, biasanya tidak akan takut pada manusia sekelilingnya dan sanggup berdepan dengan risiko.  Jika berlaku sebaliknya, maka ada perkara yang perlu diwaspada.  Ia menzahirkan ‘jiwa kecil’ si suami yang berangan-angan besar.
Jika lelaki mahu menegakkan hak dirinya bernikah ramai yang hukum asalnya harus, maka mereka harus sedar hak-hak ALlah yang lebih besar terhadap diri mereka bertaraf wajib yakni menyuruh ummat berbuat maaruf dan mencegah dari kemungkaran.
Untuk kes seperti di bawah ini, menjadi tanggungjawab suami memohon kepada Allah agar dikurangkan sifat cemburu si isteri.  Pimpinan berbentuk spiritual begini amat-amat berharga buat seorang isteri yang mempunyai 9 emosi dan 1 rasional.   Suami juga harus memohon maaf kerana tidak cuba bikin apa yang dicakapkan, “hanya awak di hati saya”.  Berbohong dan tidak menepati janji merupakan salah satu sifat munafik.  Bab bercakap sahaja, si suami telah gagal menurut sunnah Nabi s.a.w yang terkenal sebagai seorang yang bercakap benar walaupun semasa bergurau.
Jika akhlak Rasulullah s.aw tidak menjadi ikutan, maka dengan akhlak siapa mahu dipimpin isteri-isteri?
Lamaran Rasulullah s.a.w itu tidak segera diterimanya. Ummu Salamah mengungkapkan kata-kata, “Sesungguhnya saya seorang wanita yang telah berusia. Saya juga memiliki anak-anak yatim dan saya seorang yang sangat cemburu. Sedangkan anda wahai Rasulullah, memiliki ramai isteri.”
Rasulullah s.a.w lalu berkata, “Adapun tentang sifat cemburu itu, maka Allah akan menghilangkannya. Adapun usia yang telah tua, sesungguhnya saya lebih tua darimu. Manakala anak-anak yatimmu, maka itu menjadi tanggungan Allah dan Rasul-Nya.”
Melalui kisah ini, dapat dilihat bahawa Rasulullah berdoa kepada Allah agar Ummu Salamah dihilangkan sifat cemburunya.   Rasulullah memainkan peranan sebagai pemimpin akal, emosi dan spiritual isteri-isterinya. 
Rasulullah tidak cepat menggunakan rasional, “ini hukum Allah” tanpa cuba memahami apa yang dibimbangkan oleh Ummu Salamah.
Rasulullah fokus kepada ‘point’ yang disebutkan oleh Ummu Salamah yakni tentang usianya, anak-anaknya dan sifat cemburunya.
*********************
 Luahan Hati Seorang Isteri
Amat berat untuk saya menerima hakikat suami saya telah berkahwin lagi. Apalagi dia berkahwin tanpa pengetahuan saya selama 9 bulan. Jika sebelum ini saya selalu mendengar suami saya berkata ” hanya awak di hati saya”, kata-kata manis itu tak mungkin lagi dapat saya dengar dari mulutnya kerana saya dan dia tahu, ianya tidak lagi benar. Saya rasakan sebahagian dari nikmat bersuami sudah hilang. Setiap sentuhan suami tidak lagi eksklusif kerana dia juga menyentuh perempuan lain. Saya tidak bermaksud untuk melawan takdir, tapi kekecewaan dan kesedihan sukar digambarkan. Hidup bermadu memerlukan pengorbanan dan kesabaran yg amat tinggi. Jika tidak, tak mungkin Tuhan menjanjikan payung emas. Saya tidak yakin saya mampu melakukannya. jika saya mampu, alhamdulillah, saya adalah manusia yg amat beruntung. Tapi jika saya tidak mampu untuk menangani perasaan cemburu, saya khuatir hati saya akan amat tersiksa.
SS

Terima kasih atas perkongsian. Saya dapat memahami apa yang diluahkan kerana saya juga perempuan dan seorang isteri. Setiap pengorbanan dan kepahitan hidup pasti ada ganjaran namun idea payung emas tidak terdapat dalam mana-mana nas Quran atau hadis.  Saya tidak tahu bagaimana ia bermula. Mungkin ia direka oleh suami yang mahu memujuk isterinya. Wallahua’lam.
 Jika ada sesiapa yang pernah menemui hadis tentang ‘Payung Emas’ ini, bolehlah maklumkan kepada saya.
 Apa pun, ganjaran pahala bagi mereka yang sabar menghadapi ujian banyak termaktub di dalam al-Quran atau hadis.  Ia tidak khusus untuk kes wanita yang dimadukan sahaja. Bahkan bagi suami-suami yang sabar berhadapan dengan kerenah isteri-isterinya.
 Antaranya ialah ayat 96 dari Surah al-Nahl,

مَا عِندَكُمْ يَنفَدُ وَمَا عِندَ اللّهِ بَاقٍ وَلَنَجْزِيَنَّ الَّذِينَ صَبَرُواْ أَجْرَهُم بِأَحْسَنِ مَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ

(Sebenarnya) apa yang ada pada kamu akan habis dan hilang lenyap, dan apa yang ada di sisi Allah tetap kekal; dan sesungguhnya Kami membalas orang-orang sabar dengan memberikan pahala yang lebih baik dari apa yang mereka telah kerjakan.
 Buat diri SS, saya doakan saudari sentiasa diberi kekuatan oleh Allah dan tenang selalu. Fikir yang positif dan lihat masa hadapan. Allah tidak bebankan sesuatu melainkan menurut kemampuan hamba-hambaNya.  Saudari seorang yang hebat sebenarnya.  Justeru Allah memilih saudari untuk berdepan dengan situasi yang ditakuti ramai wanita.

وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى.وَأَنَّ سَعْيَهُ سَوْفَ يُرَى.ثُمَّ يُجْزَاهُ الْجَزَاء الْأَوْفَى

Dan bahawa sesungguhnya tidak ada (balasan) bagi seseorang melainkan (balasan) apa yang diusahakannya. Dan bahawa sesungguhnya usahanya itu akan diperlihatkan (kepadanya, pada hari kiamat kelak). Kemudian usahanya itu akan dibalas dengan balasan yang amat sempurna.
Al-Najm: 39-41"
And I cannot agree more with this article. Just like any other muslim women out there, having the title of the '1st wife' is one of my greatest fears. Moga dijauhkan (well if it has not already happened la kan - Sigh).

But since it is not something I can object to, I would at least expect my husband to know the pre-requisites of polygamy and that it is not a privilege but a RESPONSIBILITY.

I wonder whether that friend which posted that status update realises what a foolish statement he has made. Tiada kehebatan dalam lelaki yang berpoligami sekiranya tidak mampu memahami dan menjalankan tanggungjawab yang wajib di dalam perlakuan poligami itu. 

I also pray for the other friend referred to in that status. Semoga anda menyedari tanggungjawab anda dan dapat berjalan dengan lurus di akhirat kelak. Amin.

No comments:

Post a Comment